Kjørmes Knud

Skrevet af:Annelies Dannevang
Dato: 02. Feb. 2014

Jeppe Aakjærs Kyndelmissesang 'Sneflokke kommer vrimlende' har et billedsprog, der taler til børnenes fantasi!

Kan i huske hvad i selv forestillede jer ved flokke af sne, der slugte hegn og gård, ved pølserne på rækkerne, ved gammelmor i klokkerne, ved Kjørmes Knud?

Oprindeligt var Kyndelmisse (kandelaber messe) en Kristen mærkedag for Maria's renselse: 40 dage efter Jesu fødsel var Maria velkommen i templet igen, og det skulle jo fejres.

Samtidig var den 2. februar en vigtig dag i det gamle bondesamfund, fordi man var halvvejs gennem vinteren, midt imellem 1. november og 1. maj, og på denne dag skulle halvdelen af vinterfoderet til dyrene og halvdelen af menneskenes vinterforråd gerne være tilbage, så alle kunne klare sig frem til foråret! Der var jo ikke et supermarket lige om hjørnet...

Derfor er der forskellige vejrvarsler knyttet til kyndelmissedagen: 

Hvis det er klart frostvejr på denne dag, skynder grævlingen sig tilbage i sin hule, for så varer vinteren i 7 uger endnu... er det derimod gråt og mildt, så bliver grævlingen oppe, for så vil det milde vejr fortsætte.

Det sjoveste udsagn er nok dette: Det skulle helst blæse så kraftigt til Kyndelmisse, at atten kællinger ikke kunne holde den nittende ved jorden - for så blæses vinteren bort!

At vi har haft blæst nok i januar til at sende alle 19 kællinger op og flyve, gælder nok ikke...

De voksne vil måske vide, at sneflokke er snefnug; at gammelmor i klokkerne ikke sad oppe i kirketårnet, men var iført uldne skørter for at holde varmen, og at  Kjørmes Knud (Kyndelmissens knude) var dagen, hvor vinterens kulde kan gå i hårdknude - men behold endeligt de dejlige fantasibilleder, i som barn fik ved denne sang!

Giv børnene mulighed for at danne deres egne billeder til Jeppe Aakærs billedsprog, og syng Kyndelmissesangen når i med alle jeres små Sørene ruster jer til leg, derude i den hvide verden!

 


Skriv en kommentar