Kvæk kvæk kvæk!

Skrevet af:Annelies Dannevang
Dato: 03. Sep. 2013

De frøæg, som jeg samlede i slutningen af april, har nu alle taget springet ud i verden som bittesmå brune frøer. Det var fascinerende at følge deres forvandling, og alle børn skulle have en chance at se det en gang!

 

Når frøerne, højlydt og med overbevisning, har givet deres koncert i skovsøen, kan i finde klynger af æg i søens overflade, og så er det tid at gøre et lille akvarium klar til æggene med de små haletudseembryoer. Det er ikke nødvendigt med en luftpumpe til akvariet, da frøerne jo er vandt til at leve i ret stillestående vand - men der er et par ting i skal være opmærksomme på når i starter projekt haletudse:

Pas på ikke at tage for mange æg: 30 - 40 styks er rigeligt til et lille akvarium. Haletudserne skal ha' plads til at logre med halen når de vokser til!

 

 

Det er vigtigt at i fylder akvariet med vand og nogle vandplanter fra søen, hvor i fandt æggene: dette vand er nemlig fyldt med de alger, som haletudserne lever af i deres første tid. De voksne frøer kan lugte hvor der findes de rigtige alger i vandet, og gyder deres æg lige præcis dér .

Når de små får ben, kan de kravle op ad akvariets sider, og i får brug for et låg med små lufthuller, så de ikke kravler ud og havner på jeres tørre gulv - og dør. På den samme tid, hvor tudserne får ben, udvikler de deres lunger, og vil derfor kræve et sted, de kan sidde på: en stor, flad sten i vandoverfladen, eller et åkandeblad. Selvom de stadig elsker at svømme, vil de drukne hvis ikke de kan kravle op på det tørre ind imellem!

Placering: lyst, men ikke i direkte sol. De skal jo helst ikke koges. De klarer sig fint i almindelig stuetemperatur.

Foder: i de første uger lever haletudserne udelukkende af alger, som de skraber af akvariets sider og af de vandplanter, i bragte med fra deres fødesø. Haletudserne har en bred mund, specielt designet til dette skrabearbejde.

I den anden måned, når bagbenene begynder at vise sig, har de brug for andet foder: i kan give dem almindeligt foder til akvariumfisk, som de i starten gerne vil have knust til pulver. Også tørrede, røde myggelarver synes de er guf. Som grøntfoder er agurker perfekte: skær et par tynde skiver af og læg dem i vandoverfladen: børnene vil elske at se dem fråse! Tynde skiver tomat kan også bruges.

Lige så snart forvandlingen til et firbenet væsen har fundet sted, og halen skrumper ind og forsvinder, er det frugtfluer (bananfluer) der er deres livret. Som regel kan man nemt samle frugtfluer ved at lægge et stykke frugt på et varmt sted i vindueskarmen - når der har samlet sig nogle kan i servere frugtstykket med fluer og det hele på stenen eller åkandebladet.

Én efter én vil minifrøene nu fuldende deres forvandling. Giv jerselv tid til at beundre disse sirlige små mirakler før i sætter dem ud i naturen!

Tag så akvariet udenfor, gerne en morgen efter en regnfuld nat, og find et sted i nærheden hvor der er højt græs hvor de kan gemme sig og finde skygge. Med meget forsigtige små og store fingre kan frøene nu tages op, og måske endda kysses til prinser, før de med et stort hop tager springet ud i friheden!

 

 

 

          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Emner: Årstidsaktiviteter


Skriv en kommentar